• Miejsce na reklame.

Utrzymanie higieny w zakładzie gastronomicznym jest niesłychanie zawikłane z uwagi na różnorodność występujących pobrudzeń. Sanepid nakłada gigantyczne wymogi i cierpliwie tego dopilnowuje. Sanepid kojarzy nam się z czymś złym, z osobami obciążającymi wysokie kary za niedostosowanie się do przepisów, regulaminu. Niemniej pełnią rolę doradców, starających się pomóc zorganizować pracę w sposób bezpieczny oraz nie zagrażający zdrowiu klientów. W głównej mierze, zdrowe oraz apetyczne posiłki przyrządzane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, oraz sposobu jej przechowywania. Co jesteśmy w stanie powiedzieć o czystości naczyń? Niesłychanie ważnym urządzeniem pomagającym utrzymać schludność jest zmywarka. O tym również mówi strona internetowa gastronauci. Mycie odbywa się w komorze mycia z użyciem płynu. Wedle uskutecznionych badań, naczynia umyte w zmywarce z należytą chemią demonstrują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie niestety nie zawierają takich wyników. Nie zapominajmy także o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg oraz ścian, albowiem to one są najogromniejszym magnesem na bakterie.

Categories: Rozrywka

Comments are closed.